RACE, UN FILM BUN , DAR II LIPSESTE CEVA

Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

  Miercuri seara, vreme nasoala, film cotat cu 7.1 pe IMDB, inspirat de o poveste reala, cam asa am dat drumu la „Race”. E clar ca este vorba despre o cursa, asa cum spune si titlu, inca din momentul in care vezi trailerul filmului sau citesti cate ceva despre el. Filmul surprinde povestea lui Jesse Owens, un tanar de culoare din Cleveland, cu o situatie modesta, primul din familia sa care merge la colegiul din Ohio, loc in care isi si incepe cariera de alergator de viteza, in anul 1933, sub indrumarea fostului atlet Larry Snyder.

   Acesta recunoaste imediat talentul lui Jesse, astfel ca in scurt timp incep pregatirile pentru Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin. De aici incepe si lupta lui Jesse, prins la mijloc intre nevoile familiei sale si sacrificiile vietii de sportiv. Culoarea pielii facea si mai grea aceasta lupta, in America anilor 30, inca puternic tulburata de ura rasiala. Mi se pare totusi ca din film lipseste lupta, lipseste suferinta, lipseste emotia, acestea fiind deturnate de jocuri si crize politice internationale. La fel de idioata si prost interpretata este si agonia lui Jesse lovit brusc de constiinta omului asuprit, de omul de culoare care alergase pana atunci doar pentru ca asa simtea, iar mai apoi isi da seama brusc de greutatea participarii lui la Jocurile Olimpice. Filmul dureaza peste 2 ore, insa ultima parte, cea care ar trebui sa fie cea mai spectaculoasa nu e deloc ceea ce asteptam. Performanta incredibila a lui Owens e pusa in scena ca o formalitate cu care trebuia incheiat filmul. Trist.

  La fel de mult ma deranjeaza ca rezultatul e previzibil, iar castingul imi pare destul de slabut. Filmul e totusi bunicel, dar plictisitor pe alocuri si tot timpul previzibil.

   Merge vazut duminica, dar doar atat, iar nota de 7.1 de pe IMBD imi pare un pic prea mare, mai ales datorita faptului ca filmul reuseste sa transforme niste performante sportive remarcabile intr-o mizerie politica fara niciun fel de sens.

Share on Facebook9Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.