IN THE HEART OF THE SEA, UN FILM BUN DE WEEKEND

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

 In the Heart of the Sea, o poveste de secol XIX ce il are in centru pe Owen Chase (interpretat de Chris Hemsworth), un tanar, dar experimentat „vanator de balene”, pornit intr-o noua calatorie pe mare, cu dorinta de a-si duce pana la capat ambitia de a deveni capitan de nava. Aceasta memorabila calatorie ii este de fapt povestita scriitorului Herman Melville (scriitorul romanului Moby Dick) de catre Thomas Nickerson, un fost membru al echipajului de pe baleniera Essex, aflat sub comanda lui Owen Chase, Nickerson fiind acum batran si macinat de povestea ce nu indraznise sa o povesteasca nimanui, pana la momentul sosirii lui Melville.

in-the-heart-of-the-sea-review-film1

sursa foto : www.hdwalpapeer.com

  Asadar, calatoriile de genul celei incepute de baleniera Essex in iarna anului 1820, reprezentau la acel moment, pentru echipaj, un mod obisnuit de a-ti castiga traiul. Animozitatea amuzanta izbucnita intre Chase si capitanul Pollard la inceputul calatoriei, pe fondul conflictului pentru pozitia de capitan, inca inainte de plecarea din port, intretine actiunea in prima parte a filmului, aceasta escaladeaza insa pe masura ce echipajul este in mod gresit pus in situatii periculoase de capitan, transformandu-se in cele din urma, intr-un conflict evident.

  Adevarata actiune incepe insa in momentul in care Pollard, sub presiunea vanatorii slabe, a lacomiei, dar si a conflictului cu Chase, decide sa navigheze intr-o zona deloc frecventata de marinari, plina insa de balene, conform spuselor unui capitan intalnit in timpul unei opriri pe o insula. Ceea ce parea un paradis al vanatorii de balenelor, la sosire, avea sa se transforme imediat intr-un cosmar. Problemele escaladeaza brusc, iar situatia de criza pare sa persiste mai apoi pe toata durata filmului, pana la final, lucru care face ca actiunea sa para un pic lineara, disparand pe alocuri elementul surpriza. Actiunea surprinde totusi in unele momente, la fel cum in altele pare cam trasa de par.

  Filmul contine scene si efecte speciale foarte spectaculoase, remarcabile fiind insa si eforturile ce trebuiau depuse de oamenii acelor vremuri, doar pentru a-ti asigura traiul zilnic. Munca fizica incredibil de solicitanta, lipsa de oportunitati, dar si limitele oamenilor de atunci te vor face sa iti dai seama cat esti de norocos acum.

  Mi se pare totusi un pic exagerata siguranta totala a lui Owen Chase, care face cateodata lucrurile sa para prea simple. Ceva de genul toti ceilalti se chinuiau, iar la el mergea treaba struna. Glumesc, adesea atitudinea aroganta a personajulu interpretat de Hemsworth e chiar amuzanta pe mai toata durata filmului.

 Filmul merita cu siguranta vazut, tine vreo doua ore, insa la final si nu numai, ai ocazia sa extragi cateva lectii despre valori morale pe care oamenii zilelor noastre nu prea mai pun pret, si aici nu vorbesc doar de Owen Chase, ci si de Herman Melville, dar si de Nickerson. 

Vizionare placuta!

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.