VIZITEAZA ROMANIA #1 : CASTELUL CORVINILOR

Share on Facebook27Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

  Astazi incep o noua serie de postari, una cu titlul „Viziteaza Romania”. O sa incerc sa scriu despre locuri in care merg, locuri in care as vrea sa merg, sau pur si simplu locuri din tara noastra care merita vizitate. Asa cum am spus, ne ingramadim sa plecam in excursii in strainatate, fara sa fi vazut inca adevaratele frumuseti ale Romaniei, cu costuri si eforturi mult mai mici decat o excursie in strainatate. Cum weekendul trecut am fost intr-o mica excursie in zona Devei, am profitat de ocazie sa vad Alba-Iulia si Hunedoara, si cum principala atractie a zonei este Castelul Corvinilor, o sa va povestesc cate ceva despre el.

   Hai sa iti zic intai cum ajungi la castel: mergand catre Deva pe E79 din directia Simeria, faci stanga catre Hunedoara si mai ai de mers aproximativ 15 km, pe care ca ii vei parcurge in tot atatea minute. E usor de ajuns ,exista indicatoare in permanenta, care te duc exact pana la castel. Si mai usor, folosesti Google Maps, din orice directie, mergi la fix.

  Castelul Corvinilor, sau Castelul Huniazilor este unul dintre cele mai importante atractii de arhitectura gotica din tara noastra, . Constructia castelului incepe in jurul anului 1440, sub domnia lui Ioan de Hunedoara , care hotaraste ridicarea castelului pe vechile fortificatii, castel ce urma sa aiba nu doar rol de resedinta, ci si rol strategic si de aparare. Turnurile circulare dateaza inca din vremea lui Ioan de Hunedoara si erau construite pe doua niveluri, avand rol de aparare, dar si de gazduire a soldatilor. Curtea interioara a castelului te trimite imediat cu gandul la vremuri de mult trecute, reusind sa te puna pe ganduri , ba chiar sa te surprinda prin ingeniozitatea si frumusetea constructiei castelului. Totodata, iti dai seama ca oamenii traiau in conditii cu mult diferite de cele cu care suntem obisnuiti azi.

  Turnurile rectangulare plasate în zonele de nord-vest, respectiv sud-est ale castelului (turnul vechi de poarta, turnul nou de poarta) erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare, gândite atât pentru arme cu coarda cât si pentru arme de foc. Intrarile propriu-zise în castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.

  Intrarea in castel este una intr-adevar spectaculoasa, dupa cum poti vedea in mai toate pozele. Turnurile, dar si terasele de la baza castelului sunt imprejmuite de creneluri, care au rol de aparare, dar sunt si spectaculoase in acelasi timp.

  Costul unui bilet de intrare in Castelul Corvinilor este de 30 de lei pentru un adult, iar pentru a fotografia se plateste o taxa suplimentara de 5 lei. Din punctul meu de vedere, sistemul de acces, dar si de ghidare in castel s-ar putea imbunatati, insa vizitarea castelului este obligatorie daca va aflati in zona.

   Pe langa arhitectura de-a dreptul spectaculoasa, legendele Castelulului Corvinilor iti vor face vizita si mai frumoasa, dar poate un pic mai trista:) Spre exemplu , imediat ce intri in castel si traversezi curtea interioara a acestuia gasesti o fantana a carei legenda spune ca aceasta a fost sapata in mai bine de 15 ani de 3 prizonieri turci, cu promisiunea ca saparea fantanii le va aduce eliberarea. Promisiunea lui Ioan Corvin nu a fost insa dusa la indeplinire dupa moartea sa, ba mai mult, Elisabeta , sotia lui Ioan decide ca prizonierii sa fie ucisi.

Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glãsuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Acestea fiind spunse, te invit sa descoperi singur frumusetile Romaniei, asa ca nu rata Castelul Huniazilor daca esti in zona.

Viziteaza Romania !

Share on Facebook27Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.