Viziteaza Romania #2 : Rezervatia de Zimbri Slivut-Hateg

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

  Cand ne-am dus catre Deva, am vazut pe drumul european un indicator catre Rezervatia de Zimbri Slivut-Hateg, asa ca la intoarcere am hotarat sa prindem in programul nostru o scurta vizita a rezervatiei. Stiam de mult de existenta rezervatiei, insa nu ma incumetasem niciodata sa ajung acolo, desi mai trecusem prin zona. Mai stiam si ca in lume mai exista foarte putini zimbri, undeva aproape de 3.000 de exemplare.

  Asadar, ne abatem la drumul European si pana la Rezervatie mai mergem aproximativ 15 minute cu masina. De la intrarea pe poarta rezervatiei pana la tarcurile zimbrilor trebuie sa mai faci o plimbare de vreo inca 10 minute, pe un drum forestier. Mai erau turisti care ajunsesera deodata cu noi, dar nu prea multi. Biletele de intrare se cumpara de la cabana ocolului silvic, la 100 m de intrarea pe poarta rezervatiei si costa 6 lei.

  Am aflat de pe panourile de informare ca Rezervatia din Hateg a fost infiintata in 1958, cand a fos adusa o pereche de zimbri din Polonia. De asemenea, am aflat ca locurile in care mai gasesti zimbri in Europa sunt foarte putine si ca rezervatia se intinde pe o suprafata de aproximativ 50 ha.

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, cu un minim de greutate înregistrat de 440 kg. Femelele sunt mai mici, între 320 și 640 kg. Părul gri-maroniu, mai mare în partea din față a corpului. Ca și la alte ierbivore, hrănirea ocupă între 50 și 80% din zi.

  In timp ce ne plimbam pe langa tarcurile zimbrilor, am vazut ca un domn a venit sa puna apa in jgheaburile din padocuri, asa ca am profitat de ocazie, am facut cateva poze de aproape si am intrat un pic in vorba cu dansul.

  Aveam sa aflam de la domnul Petrica Craciunesc, cel care ingrijeste zimbri de mai bine de 15 ani, ca in acest moment rezervatia este casa pentru 7 zimbri, si ca numarul record a fost de 13 exemplare. Ne-a povestit apoi cum 6 dintre cele mai frumoase exemplare s-au imbolnavit si au pierit din cauza bolii limbii albastre. Ne-a impresionat de asemenea povestea lui Romeo, unul dintre zimbri crescuti de mic de domnul Petrica, cu biberonul. Era parca dezamagit ca n-a putut face nimic sa-l ajute, atunci cand s-a imbolnavit. Ne-a spus ca zimbrii, desi sunt niste animale robuste, sunt foarte sensibile. Domnul Petrica vine de cateva ori pe zi si umple jgheaburile de apa ale animalelor si se asigura ca acestea au de mancare. Ne-a mai spus ca in zona rezervatiei este o mare problema cu apa, pentru ca desi s-a forat la adancimi foarte mari, e foarte greu sa dai de apa.

  Era foarte cald si animalele stateau la umbra, am reusit insa sa admiram de aproape 2 masculi, dintre care unul este superb, exact cum puteti vedea si in pozele de mai jos. Te impresioneaza neputinta oamenilor ce au in grija aceste animale, dar si faptul ca uriasii blanzi ce stau la doar 1 m de tine, sunt pe cale de disparitie.

  E pacat si ca Rezervatia de Zimbri Slivut-Hateg este un obiectiv turistic ce ar putea fi mult mai bine exploatat, dar se pare ca ceva lipseste : o sa incerc sa aflu daca ce lipseste este dorinta autoritatilor de a schimba lucrurile sau neputinta acestora.

   Tot ce trebuie sa stiti insa, este ca Rezervatia de Zimbri de la Hateg trebuie neaparat vazuta!

    Viziteaza Romania!

 

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.