Viziteaza Romania #3 : Cetatea Rasnov

Share on Facebook12Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email this to someone

  Ce trebuie sa stim despre Cetatea Rasnov ? In primul rand trebuie sa stim ca este una dintre cele mai vechi si mai bine conservate fortificatii medievale din Transilvania, dar si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judetul Brasov.

  Primele mentiuni documentare ale Cetatii Rasnov dateaza din jurul anului 1355. Rolul Cetatii Rasnov era unul de aparare, data fiind pozitionarea orasului intr-o zona de acces pe rutele comerciale, ceea ce ducea adesea la jefuirea orasului de catre invadatori.

foto credit : nelstill.ro

   Structura actuala a cetatii, desi modificata si restaurata, pastreaza multe dintre elementele vechii fortificatii din piatra, caramida si mortar, fortificatii incadrate intre 8 turnuri de aparare.

   Rezistenta cetatii este datorata si greutatii cu care se inainta catre aceasta, mai ales dinspre partea nordica, unde zidurile de aparare precum si panta sunt foarte abrupte. Chiar si astazi, pentru urcarea turistilor este folosit un tractoras.

   Curtea interioara a cetatii cuprindea pe langa colibele locuitorilor, incaperi ce aveau destinatie de scoala sau de capela, dar gasim si o fantana. Multe dintre constructii sunt foarte bine pastrate si restaurate. In prezent, in interiorul cetatii sunt expuse arme si unelte, precum si unelte de tortura ale prizonierilor, precum si buticuri de suveniruri amenajate in vechile case ale locuitorilor cetatii.

Cetatea Rasnovului a rezistat eroic multor asedii ale invadatorilor turci, care de multe ori   au renuntat, indreptandu-se catre Brasovul nefortificat inca.

   In 1612 Cetatea Rasnovului a fost ocupata de Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei, insa fara lupta. Aceasta a fost predata dupa ce trupele lui Bathory au ocupat panta estica a cetatii, ce oferea accesul la o fantana ascunsa. Ulterior acestui episod, Rasnovul a fost rascumparat si in perioada urmatoare saparea unei fantani in interiorul cetatii a devenit o necesitate prioritara, astfel ca aceasta a fost sapata intre anii 1623-1640. Ca si in cazul Castelului Huniazilor, exista legende care spun ca fantana a fost sapata de doi prizonieri turci carora le fusese promisa eliberarea.

   O plimbare printre zidurile cetatii te impresioneaza cu siguranta, atat prin constructia impunatoare, cat si prin istoria in care e invaluita acest loc. Frumusetea zonei, pozitionarea cetatii, precum si pretul modic al biletului de acces fac din Cetatea Rasnovului unul dintre cele mai vizitate obiective turistice romanesti.

  In imediata apropiere a Cetatii Rasnovului poti vizita de asemenea o pestera foarte interesanta, Valea Cetatii se numeste. Ar fi pacat sa o ratati daca tot sunteti in zona. Tot in zona se afla si Dino Park.

     Spor la calatorit!

Share on Facebook12Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.