CARTI BUNE : UMANII – MATT HAIG

Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

  CARTI BUNE : UMANII – MATT HAIG

  V-am zis ca anul asta sunt pus pe citit, asa ca am setat un obiectiv de 2 carti pe luna, realizabil insa chiar si in conditiile in care ai putin timp la dispozitie. Pe langa cartile pe care le cumpar, din cand in cand dau cate o tura pe la biblioteca, asa ca saptamana trecuta, plimbadu-ma printre rafturi, mi-a atras atentia Umanii – Matt Haig. Vine weekend-ul, asa ca pune mana pe ea, vezi mai jos cum se prezinta.

Umanii - Matt Haig
Umanii – Matt Haig

  Nu mai citisem nimic de Matt Haig pana in acel moment, intuisem doar ca e vorba de un autor de fictiune, nu e greu deloc, avand in vedere coperta. Modul in care e scrisa cartea te prinde imediat, e unul simplu, placut, adesea comic.

  Cartea te plaseaza direct in mijlocul actiunii, dupa o scurta prefata in care cateva idei succinte dezvaluie oarecum directia de neinteles in care ne indreptam cu totii. Cand zic cu toii ma refer la noi, oamenii, ca specie, caci vei afla fara o introducere prea pompoasa ca personajul in jurul caruia e construita povestea este „neom” 🙂

 Profesorul Andrew Martin, un emerit matematician si profesor la Universitatea Cambridge, al carui loc il luase personajul nostru, reuseste sa gaseasca raspunsul Teoriei Riemann, calea catre iluminarea intregii specii. Acest lucru declanseaza de fapt actiunea cartii, si tot aici apare si personajul nostru, ajuns pe Pamant sa elimine orice dovada a descoperirii facute de Martin. Imi place ca desi cartea reda o poveste SF , Haig reuseste sa iti explice in mod simplu concepte matematice si tehnologice, in termeni care sa nu te tampeasca si sa iti umple capul de informatii pe care oricum nu le vei tine minte niciodata.

   Pe masura ce acesta incearca sa isi indeplineasca misiunea pe Pamant si e nevoit sa se adapteze unei lumi total necunoscute, descopera ca oamenii nu sunt doar primitivi din punct de vedere intelectual dar si tehnologic, ci si preocupati de activitati lipsite de importanta pentru noi, ca specie si egoisti. In acelasi timp, pasiunea, imperfectiunea, si aparenta lipsa de directie, par sa faca viata de pe Pamant demn de a fi traita la intensitate maxima.

   Cel mai rau poate este ca omenirea si viata traita in general, pe Pamant nu au un sens clar, desi ar fi de dorit, in conditiile in care suntem muritori:)

  Situatiile comice in mijlocul carora se afla de fiecare data „noul Andrew Martin”, traind in mijlocul familiei sale, dar fara nici cea mai mica idee despre cum este normal sa reactionezi intr-o societate total neunoscuta, fac aceasta carte foarte placuta si usor de citit, ingenioasa si nu in ultimul rand trag un semnal de alarma, fiind in acelasi timp o satira la adresa conceptelor de liber-arbitru, reguli sociale , logica si nemurire.

  Cartea iti reconfigureaza un pic optica, te face sa vrei sa ai puterea sa te bucuri mai mult de viata, dincolo de constrangerile sociale si de reguli fara nicio noima.

   Nu iti zic mai multe, nu vreau sa iti povestesc cartea, vreau doar sa te fac sa o citesti, mie mi-a placut foarte mult, am citit-o pe nerasuflate, e imposibil sa nu-ti placa, daca esti amator de sf si de comic.

     Ai deci planul de weekend facut, cauta Umanii – Matt Haig

Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.