DOCUMENTAR DESPRE MINIMALISM PE NETFLIX

Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

  Azi continuam seria de recomandari de filme, dar ne indreptam spre un documentar despre Minimalism, disponibil pe platforma Netflix . Se numeste Minimalism : A Documentary About The Important Things. Filmul e din 2015 si e disponibil pe mai multe platforme, printre care Netflix si Vimeo.

  Ce e minimalismul ? Cei care au auzit despre minimalism in arhitectura sau arta, au auzit bine, dar nu despre asta e vorba in film . Minimalismul al carui subiect il abordeaza acest film este de fapt filosofie de viata simpla, total opusa filosofiei consumeriste, ce ghideaza viata celor mai multi dintre noi, de zeci de ani. Ai zice ca e tampenie, dar ai fi surprins sa vezi ca ne indreptam in directia gresita. Desi gresita, directia e oarecum „normala”, in conditiile in care suntem supusi de zeci de ani la milioanele de stimuli, de spoturi publicitare si presiuni scoiale ce stabilesc acest curs. Normal nu inseamna intotdeauna si corect sau bine, intrucat normalitatea e mai degraba o stare proiectata de viziunea majoritatii.

documentar despre minimalism
documentar despre minimalism

  In fiecare zi te trezesti, mergi la munca, incerci sa iti gasesti locul printre colegi, printre vecini, incerci sa te incadrezi in tiparul unei „normalitati” in care ai fost crescut, in care ai fost educat. Asteptarile noastre sunt in mod invariabil aceleasi : toti dorim o casa mai mare, toti dorim o masina mai scumpa, toti dorim cele mai noi telefoane, cele mai noi haine, nici n-are importanta, directiile sunt prea multe pentru a putea fi contabilizate. Ba chiar sunt prea multe pentru a te putea bucura cu adevarat de reusita intr-una dintre aceste directii.

  Exact asta e si problema : stresul provocat de actiunea atator stimuli, de nevoia de a te incadra in atat de multe tipare, de tendinta de a masura valoarea unei persoane prin posesiile acesteia si nu prin actiunile sale. Viteza cu care aceste tipare se schimba, dar si incapacitatea de adaptare a individului normal, fac aceasta situatie si mai problematica.

  Vrei sa ai de toate, si sa le vrei acum. Tot de aici provine si nefericirea celor mai multi dintre noi : asteptari create nu pe baza realitatii, ci pe baza dorintelor.

  Ca ai spune insa daca ai afla ca poti trai mult mai bine, dar cu mai putin ? Cu mai putin ce ? Cu mai putini bani, cu mai putine eforturi financiare, fizice, psihice. Cu mai putine asteptari, cu o nevoie diminuata de a avea posesii materiale. Beneficiile imediate : o viata  care are in centru oamenii, nu posesiunile materiale, o viata mult mai putin ingradita de nevoia inutila de a te incadra in tipare, in asteptari. As complica prea mult lucrurile, ba chiar ti-ai pierde probabil si rabdarea si interesul dupa astfel de explciatie, fara sa mai spun si ca ideea filmului e mult mai complexa si mai bine structurata de cat ce iti zic eu. Cel mai usor este sa urmaresti acest documentar despre minimalism, pot sa fac pariu ca o sa iti placa, pot sa fac pariu ca ai vrea sa scapi de stres, de asteptari, de nevoia presanta de a avea lucrui inutile.

   Urmareste filmul si zi-mi parerea ta, chiar as vrea sa deschidem o dezbatere pe tema acestui documentar despre minimalism.

Vizionare placuta !

Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.